?
Anula: dlaczego x=pierwiastek (6x2) to x=xpierwiastek z 6 ? co sie stało z kwadratem?
18 kwi 17:47
ManFanUtd: Napisz porządnie bo nie rozumiem
18 kwi 17:48
Anula: to jest końcowy wynik x = pierwiastek z 6x do kwadratu to x = x pierwiastek z 6 i dlaczego
tak jest
18 kwi 18:01
konrad: bo z x2 pierwiastek wyciągasz i x ląduje przed pierwiastkiem
18 kwi 18:05
Anula: no to powinno zostać x pierwiastek 6x to czmeu jest samo 6?
18 kwi 18:09
konrad: a czy √64=8√8 ? nie
18 kwi 18:12
Anula: no to wychodzi samo 8 ale dalej nie rozumiem tego x
18 kwi 18:13
Anula: to mam to rozpisac tak: że pierwiastek z 6 x pierwastek x2 to jest x pierwiastek z 6?
18 kwi 18:14
konrad:
√6x2=x√6
jak chcesz możesz to rozpisać:
=√6*√x2=√6*x=x√6
bo to jest z własności:
√xy=√x*√y
18 kwi 18:18