z gory dzieki za pomoc
Daniel:

Aga1 jesli mogłabys zerknac na to zadanie bede wdzieczny.
Zaznacz na plaszczyznie wpolrzednych zbior punktow, ktorych wspolrzedne spelniaja warunki
cos(x+y)=0 i x
2+y
2≤4π
2.
x
2+y
2≤4π
2
i jak zaznaczac te pkt na tej osi ?
zaznaczylem je na rysunku, powinny one towrzyc koło.. jak za pomoca tych rownac wyznaczyc
odpopwiednie pkt i je połączyc ?
18 kwi 17:25
Daniel: rysunek wziąłem z odpowiedzi, ale "nie wiem jak wyznaczyc te punkty"
18 kwi 17:28
Aga1.: 2) rysujesz koło o środku w punkcie (0,0) i promieniu 2π
| | π | |
1)oraz proste y=−x+ |
| +kπ, podstawiając kolejno liczby całkowite |
| | 2 | |
Np dla k=0
i td.
Jak dorysujesz koło, to częścią wspólną będą odcinki zawarte w tym kole.
18 kwi 17:33
Daniel: aha i np dla k=0
podstawiam normalnie za x, obliczam y i znaznaczam na osi, nastepnie dla k=1 i ostatecznie dla
k=2
18 kwi 17:34
Daniel: ehh nie trawie tych funkcji trygonometrycznych , robie zawsze masę błędów
18 kwi 17:37
Aga1.: Z Twojego rysunku widać, że trzeba rysować 6 razy
Dla k=−3, −2 ,−1 ,0, 1 ,2.
18 kwi 17:42