Ciągi
Arcane ShadowMaster: Dany jest trójkąt prostokątny o polu 54. Długości jego boków tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz
obwód tego trójkąta.
Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać, oczywiście nie chce sępić gotowego zadania, poprostu jakieś
wskazówki do tego co pokolei liczyć
18 kwi 17:24
f: kolejne wyrazy ciągu są przesunięte o jakąś różnicę r,
jest to trójkąt prostokątny − tw. Pitagorasa
no i masz podane pole − kolejne równanie do układu,
wskazówka: boki zapisz jako a−r,a,a+r (niech a+r będzie przeciwprostokątną),
ułatwi to liczenie (szczególnie w tw. Pitagorasa)
18 kwi 17:48
Arcane ShadowMaster: Dzięki wielkie, wyszło mi wkońcu
18 kwi 17:58
Karlos: 1. Ob = 3a
a + b + c = 3a
b= 2a −c
2. z pitagorasa a
2 + (2a −c)
2 =c
2
obliczasz a i podstawiasz
18 kwi 18:00