z gory dzieki za pomoc
Daniel: Nie rozumiem trygonometri.
x= 2π/3+2kπ
lub
x=−2π/3 +2kπ
dobrze to jest ? bo jesli tak to mam bład w ksiazce, po za tym nie wiem jeszcze tego, ze raz
dodajemy do cos'inusa +2kπ a czasem samo kπ, nie wiem skad to sie bierze

/
przyklad.
cos(x+y)=0
x+y= π/2 +kπ <−−dlaczego np. nie 2kπ ?
18 kwi 17:00
Daniel: hmmm czyzby przy wartosciach 0 okres zmienia się co kπ ? bo tylko to mi do glowy przychodzi ..
zatem prosze o sprawdzenie 1 przykladu.
18 kwi 17:02
Aga1.: Prawie zawsze dodajemy przy cos 2kπ(wyjątek cos"coś" =0)
Popatrz na wykres
18 kwi 17:03
Daniel: a poprawnie napisalem odpowiedzi do cosx = −1/2
18 kwi 17:04
Daniel:
18 kwi 17:04
Aga1.:
Pierwsze dobrze i drugie też, bo
cosx=0
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Można zapisać krócej x= |
| +kπ |
| | 2 | |
18 kwi 17:06
Daniel: dzieki wielkie, myslalem ze to ja popelnilem bład, ale widze ze podrecznik z operonu sie
pomylil
18 kwi 17:09