zapisz wielomian W(x) jako iloczyn wielomianow liniowych
radek: zapisz wielomian W(x) jako iloczyn wielomianow liniowych
W(x) = 10x
3 + 15x
2 + 7x + 1
z bezouta nie moge skorzystac bo sie nie zeruje to ze wozrow skrocoego mnozenia takie cos
udalo mi sie zrobic: W(x) = (3x+1)(3x+1)(x+1) + x
3 ale nie wiem czy tedy droga
prosze pomocy
19 kwi 17:29
xsw23edc: Juz pomagam
19 kwi 17:34
kaz: zauważ, że −1/2 jest pierw.
19 kwi 17:35
radek: −1/2 chyba nie moge uzyc bo bezout mowi ze do ulamka moge uzyc dzielniki wyrazu wolnego,
ale wlasnie tego nie wiem.
19 kwi 17:45
radek: chyba sie jednak pomylilem do mianownika ulamka moge uzyc dzielnikow wspolczynnika przy
najwyzszej potedze tak?
19 kwi 17:58
Eta:
Możesz też pogrupować wyrazy , tak:
( 10x3 +5x2) +( 10x2 +5x) +) 2x +1)=
5x2( 2x +1) +5x(2x+1) + (2x+1) =
(2x+1)( 5x2 +5x +1) teraz deltę dla drugiego nawiasu
i Δ= 5 √Δ= √5 x1= −5 +√510
x2 = −5 −√510
masz zatem rozkład:
(2x +1)*5( x − x1)( x − x2)
19 kwi 18:00
kaz: (10x3+15x2+7x+1):(x+12)=10x2+10x+2
resztę dasz rady
19 kwi 18:01
radek: okej dzieki juz rozumiem
19 kwi 18:04
Jacek Karaśkiewicz:
Tw. Bezout mówi, że x0 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) wtw. (x − x0) dzieli W(x).
W(x0) = 0 ⇔ (x − x0)|W(x).
Nie ma żadnego założenia o tym, że pierwiastek ten jest dzielnikiem wyrazu wolnego.
19 kwi 18:05
radek: czyli nie ma zadnych ograniczen co do x0? moge podstawic pod x0 dowolna wartosc
byle (x−x0) dzielil wielomian bez reszty?
19 kwi 18:15
Jacek Karaśkiewicz:
Tak, jeżeli (x − x0) będzie dzielił wielomian.
19 kwi 18:25