Wstawianie licz pomiędzy dwie
Heretic: Jeszcze jedno i to wszystko z mojej strony
Pomiędzy 3 i 18 wstaw liczby tak, aby trzy pierwsze były kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego a trzy ostatnie ciągu arytmetycznego.
Proszę o pomoc
19 kwi 17:13
radek: 3 , x , y , 18 3, x ,y to geometryczny, a x, y, 18 to arytmetyczny
skorzystaj z wlasnosci ciagow w geo. a2/a1=a3/a2 i w arytm. a2−a1=a3−a2 zrob uklad
rownan z tego i wylicz wartosci x i y
19 kwi 17:20
tim: Ile liczb mamy wstawić?
19 kwi 17:20
Heretic: Nie podano ile liczb, jest podana granica, więc koniecznym to nie jest
19 kwi 17:21
Heretic: W takim razie biore sie za rozwiązywanie, dzięki póki co, myśle, ze nie bedzie problemu
19 kwi 17:23
Heretic: Dla Was to głupie pytanie, ale powiedzcie mi skąd wiecie, że 3,x,y to geom a x,y,18 to
arytm.?
19 kwi 17:40
Heretic: Dobra nie było tego pytania, ale sie zakręcilem
19 kwi 17:43
Heretic: Strasznie dziwne liczy mi tu wychodzą, może ktoś to rozwiązać?
19 kwi 17:52
Jacek Karaśkiewicz:
Jeżeli wstawiamy tylko dwie liczby i ciągi mają tworzyć z 3 i 18 (co wcale nie jest
jasne, tzn. treść zadania jest strasznie niedokładna), to musimy mieć:
c. geometryczny o wyrazach 3, x, y
c. arytmetyczny o wyrazach x, y, 18
x = 3q = 18 − 2r
y = 3q2 = 18 − r
(1) 3q + 2r = 18
(2) 3q2 + r = 18
(1) − 2 * (2) ⇒ 3q − 6q2 = −18
q − 2q2 = −6
2q2 − q − 6 = 0
2(q − 2)(q + 32) = 0
A więc q1 = 2, q2 = −32
Weźmy sobie q = 2.
Wtedy mamy x = 6, y = 12 (poprawna para)
Gdybyśmy wzięli q = −32 to mielibyśmy x = −92, y = 274.
Jeżeli jednak ma być 3 < x < y < 18, to trzeba to odrzucić.
Zadanie nie jest jednak dobrze sformułowane.
19 kwi 19:03