działania na wyrażeniach wymiernych
pati: jakieś to trudne wytłumaczy ktoś jak to zrobić
skróć ułamki (działania na wyrażeniach wymiernych)
x3 −3x3−9x +27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
x2 −6x +9
19 kwi 17:09
xsw23edc: Podpowiem Ci byś zastosowała wzory skróconego mnożenia.
Bede mial minute czasu to zaraz postaram się zrobić.
19 kwi 17:17
xsw23edc: Prawdopodobnie jest błąd w zadaniu (plus zamiast minusa w liczniku)
A wygląda to tak:
x3−3x3+9x+27 (x−3)3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−− = x−3 <−−−−−−−−−−−−−−−wynik skr. ułamka
x2−6x+9 (x−3)2
19 kwi 17:25
pati: tzn w odpowiedziach mam x+3, x różne od 3
19 kwi 17:33
xsw23edc: Z jakiej książki korzystasz?
Mało możliwe bo w mianowniku chociażby trzeba zastosować wzór (a − b)
2
A co do góry to minus przed 9x

(nie ma na to wzoru skróconego mnożenia)
Albo błąd w książce albo ja się myle aczkolwiek będę stawiał na swoim może ktoś jeszcze
coś napisze.
19 kwi 17:42
pati: o rozkminiłam sprawdzi mi ktoś
x3−3x3+9x+27 (x−3)
2(x+3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−− = x+3
x2−6x+9 (x−3)2
19 kwi 17:47
kaz: wynik z ksiązki jest poprawny przy założeniu,że w temacie podanym przez pati drugi wyraz
w liczniku to −3x
2 stąd
19 kwi 17:52
xsw23edc: Dobrze masz tylko przed 9x powinien być minus.
19 kwi 17:53
pati: dzięki
19 kwi 18:03
pati: mam jeszcze takie coś
x3 + 3x2 − 25x − 75
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
x2 +8x +15
19 kwi 18:16
Eta:
Podpowiadam
19 kwi 18:20
Eta:
rozłóż licznik na czynniki i mianownik też :
L = x
2(x +3)− 25(x +3) = (x +3)( x
2 − 25) = ( x+3)(x −5)(x +5)
M= Δ= 4
√Δ= 2 x
1 = − 3 x
2 = − 5
więc L= ( x+3)(x+5)
to dziedzina jest x€ R− {−3, −5}
zatem masz
| (x+3)(x−5)(x+5) | |
| skracasz
|
| (x+3)(x+5) | |
uwzględniając dziedzinę , że x≠− 3 i x≠ −5
i otrzymasz :
x − 5
19 kwi 18:26