rów.różniczkowe
agniecha: | | dy | |
znajdź rozwiązanie równania różniczkowego y |
| +(1+y2)sin(x)=0 spełniające warunek y(0)=1 |
| | dx | |
zad.2
sprawdż czy f(x)=
12x
2+3cos(x) jest rozwiązaniem równania
| | dy | |
|
| cos(x)+ysin(x)=xcos(x)+12x2sin(x) |
| | dx | |
czy w 2 wystarczy rozwiązać rów.różniczkowe ? czy coś jeszcze?
18 kwi 16:38
Krzysiek: 1) równanie o rozdzielonych zmiennych
| | y | |
czyli otrzymujemy: ∫− |
| dy =∫sinx dx |
| | 1+y2 | |
i wyliczamy całki i wyznaczamy y, następnie wstawiamy warunek początkowy i wyznaczamy stałą
całkowania
2)zależy jak robiliście podobne zadania, bo możesz po prostu wstawić do równania i sprawdzić
czy się zgadza lub rozwiązać równanie liniowe niejednorodne
18 kwi 16:53
agniecha: ok dzięki wielkie
18 kwi 21:09