Wyznaczenie liczb
Heretic: Suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest równa 30 jeżeli
do pierwszej dodamy 2, do drugiej 8, a do trzeciej 38 to otrzymamy 3 kolejne wyrazy
ciągu geometrycznego.
Czy ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? To jedno z przykładowych zadań, które mogą sie
pojawić na moim jutrzejszym sprawdzianie.
Jeżeli ktoś sie zdecyduje zabrać za to zadanie, to prosiłbym o krótki komentarz,
wytłumaczenie.
Pozdrawiam
19 kwi 17:06
Heretic: Z tego co wiem trudne to nie jest, ale ja z tego blady jestem
19 kwi 17:20
Heretic: co Wy na to?
a,b,c− aryt
b=a+r
c=a+ 2r
a+b+c=30
a+a+r+a+2r=30
3a+3r=30
a+r=10
a+2, b+8, c+38− geom.
(b+8)2= (a+2)(a+2r+38)
W ukladzie:
a+r=10 => a=10− r
(a+r+8)2= (a+2)(a+2r+38)
Dobrze rozpoczęte?
19 kwi 17:37
tim: Podp. skoro
b = a + r
A potem
a + r = 10
To czy b nie równa się 10?
19 kwi 17:38
Heretic: No tak nie zauważyłem
19 kwi 17:41