prostopadlościan
buuu: 1. Podstawa prostopadloscianu jest kwadrat o dlugosci 4 , a wysokosc prostopadloscianu
jest rowna 8.Polaczono odcinkami srodki trzech krawedzi prostopadloscianu, z ktorych
zadne dwie nie leza w jednej plaszczyźnie i otrzymano trojkat KLM.
a)blicz dlugosci bokow trojkata KLM
b)wyznacz miary katow trojkata KLM
19 kwi 16:56
tim:

Podzielmy sobie takie prostopadłościaniki. Ciężko je narysować.Spróbuję w nstp trzech
postach ok?
19 kwi 17:13
tim:

Mamy wymiary: 1/2 H, 1/2 a (podstawy), a
Więc długość =
√a2 + b2 + c2 = 6
19 kwi 17:14
tim:

Mamy wymiary:
H, 1/2 a, 1/2 a
Liczymy długość =
√a2 + b2 + c2 =
√72
19 kwi 17:17
tim:

Mamy wymiary: 1/2 H, a, 1/2a
długość = 6
Trójkąt ma wymiary 6,6,
√72
19 kwi 17:18
buuu: nie no dzieki ze mi pomogles z tym zadaniem chociaz troszke ale dalej uwazam ze jest
ladnie poryte, w arkuszu maturalnym mam go za 7pkt. Mimo to dalej go nie rozumiem ale ok
19 kwi 17:30
tim: A masz odp?
19 kwi 17:31
tim:

Dobra.. Jak sobie narysujesz te odcinki, trzeba je jakoś obliczyć. No to z Pitagorasa
19 kwi 17:36
buuu: jak to odp? no tak jak napisales Trójkąt ma wymiary 6,6,√72 czyli to jest podpunkt A
a w B trzeba jeszcze miare katow tego trojkata
19 kwi 17:41
tim: Pytam się czy amsz może odpowiedzi?

B zaraz pomyślę.
19 kwi 17:42
19 kwi 17:45
buuu: 
no identyczne zadanie
19 kwi 17:53