matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Witam. Wiedząc ze kąt jest ostry i tgx =2 oblicz wartość wyrażenia
wodzu92:
Witam. Wiedząc ze kąt jest ostry i tgx =2 oblicz wartość wyrażenia
sinx+ctgx
cosx−tgx
18 kwi 16:29
ewa:
sinx+ctgx
=...
cosx−tgx
1
1
ctgx=
=
tgx
2
sinx
=2 ⇔ sinx=2cosx
cosx
sin
x
+cos
x
=1 4cos
2
x+cos
x
=1
1
cosx=
√
5
1
2cosx+
2
...=
=...
cosx−2
√
5
wystarczy podstawić cosx=
5
18 kwi 17:24