Funkcje
Exss: Hej. Jutro sprawdzian więc postanowiłem się posilić zadaniami z Internetu : ). Trafiłem na
kilka niezłych przykładów. Czy ktoś może mi powiedzieć czy robię dobrze ?.
I. f(x)=|4−m|x−3x+6 wzór funkcji. Wyznacz m dla których:
a) wykres funkcji jest równoległy do y= −x+7
b) wykres funkcji jest prostopadły do prostej y= −4x+2
c) wykres jest nachylony d osi OX pod kątem 120o
A więc do rzeczy : D
a) a1= a2, czyli |4−m|−3 =−1.
4−m= −2 ∨ 4−m= 2
m= 6 m= 2
b) a1=−1a2 , zatem |4−m|=14
4−m= 14 ∨ 4−m= −14
m= 314 m= 414
c) Wzór redukcyjny: tg(90o+30o)= −ctg30o=−√3
4−m= −√3+3 4−m= √3−3
m= √3+1 m= √3−7
Mam też pewne zadania które nie wiem jak zrobić. Mianowicie:
II. Podaj wzór funkcji liniowej która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia równanie:
f(2x−1)=3x−1
III. Wykres przechodzi przez punkty A(1,6) B(−3,−2). Rozwiąż:
|f(2x)|= 4 (o co tu w ogóle chodzi?...)
Prosiłbym o pomoc w tym problemie : |. Wiem, że dla niektórych jest to bardzo proste jednak nie
aż tak dla mnie. A sprawdzian się zbliża ...
18 kwi 16:15
Mila: II)
Podaj wzór funkcji liniowej która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia równanie:
f(2x−1)=3x−1
f(x)=ax+b=a*(2x−1)+b
f(x)=2ax−a+b
2a=3⇔a=1,5
−a+b=−1
−1,5+b=−1
b=0,5
f(x)=1,5x+0,5
spr.
1,5*(2x−1)+0,5=3x−1,5+0,5=3x−1 zgodność
18 kwi 16:39
Mila: III)
Wykres przechodzi przez punkty A(1,6) B(−3,−2). Rozwiąż: |f(2x)|= 4 (o co tu w ogóle
chodzi?...)
y=ax+b
−3a+b=−2
a+b=6
oblicz a i b i podaj wzór funkcji liniowej to dalej podpowiem.
18 kwi 16:41
Exss: Ok dzięki. Dopiero teraz zauważyłem. Zabieram się za robienie i rozpatrzę dokładnie ; D.
18 kwi 16:49
Aga1.: Zad I, b)
a
1*a
2=−1−−−warunek prostopadłości
−4(I4−mI−3)=−1
18 kwi 16:49
Exss: Ok. Zobaczyłem zadanie III) a=2 b=4.
18 kwi 16:52
Exss: Wzór to: y=2x+4
18 kwi 16:59
Exss: Aga1: Dzięki.
18 kwi 16:59
Exss: Bardzo przepraszam ale muszę zmykać. Jeżeli chcesz coś napisać to napisz później na pewno
zerknę.
18 kwi 17:11
Exss: f(x)=2ax−a+b
2a=3⇔a=1,5
Nie za bardzo rozumiem tego kroku. To co się dzieje między tym a tym. Skąd się wzięło to 2a, 3
to wiem skąd i jak i dlaczego : ).
18 kwi 17:19
Aga1.: f(x)=ax+b
f(2x−1)=a(2x−1)+b
f(2x−1)=3x−1
z tych dwóch równań tworzysz jedno
a(2x−1)+b=3x−1
2ax−a+b=3x−1
2a=3 i −a+b=−1
L=P, jeśli Współczynniki kierunkowe są równe i wyrazy wolne są równe.
18 kwi 18:27
Exss: Dziękuję, Aga1 !.
Twe zasługi nie zostaną zapomniane. Być może dzięki Tobie dostanę dobrą ocenę, możesz być z
siebie dumna : ).
18 kwi 18:39