?
Anula: kwadrat o boku długości 2 obrócono wokół jego przekątnej. Powstała bryła ma pole powierzchni
równe
18 kwi 16:10
ani: chwila
18 kwi 16:16
Alkain: 2 stożki o promieniach
√2 i wysokościach również
√2 ,tworząca stożka l=2 gdybyś jeszcze
potrzebowała

Teraz tylko policz pole, ale pamiętaj ta figura nie ma podstaw
18 kwi 16:17
ani: P=πr(r+l)
z wlasnoci trojkata 45, 45 i 90 wiemy ze przekatna wynosi 2√2
wiec r to polowa czyli √2
P=π*√2(√2+2) = 4√2π (j)2
Pozdr
18 kwi 16:21
ani: i to razy 2
18 kwi 16:21
Anula: właśnie ale czemu promień i wysokość ma pierwiastek z 2?
18 kwi 16:44
Anula: aha czyli przekatna ma 2pierwiastek z 2 czyli połowa to promień
18 kwi 16:45
Anula: i pole powierzchni tej bryły to jest 2 razy pole boczne tak? nie pole całkowite?
18 kwi 16:47
Anula: czyli Pb=πrl= pierwiastek z 2 x 2π=2 pieriwastek z 2 π i to jeszcze razy 2 bo dwa pola boczne
stożka i wychodzi 4 pierwiastek z 2 π
18 kwi 16:51
Anula: dobrze czy nie?
18 kwi 16:55
Alkain: Tak musisz policzyć 2 pola boczne
18 kwi 16:56
Anula: bo w tej bryle nie ma podstawy czyli nie ma Pc tylko 2Pb bo góra i dół, dzięki
18 kwi 16:59