ciągi
tomek dla anetki ;*: 1.Dany jest ciąg an=n3−4n+6. Wiedząc, że a2=0 oblicz pozostałe wyrazy równe 0
2. Liczby 3,9,18 są wyrazami ciągu artmetycznego. Wiedząc, że między wyrazy 9 i 18
znajduje się dokładnie 5 wyrazów oblicz, którym wyrazem jest 9.
3. Sprawdź monotoniczność ciągu an=n+2/n−2 (to ma być pod spodem)
4. Suma 3 liczb ciągu geometrycznego wynosi 63. Wiedząc, że różnica wyrazy trzeciego i
drugiego jest cztery razy większa niż drugiego i pierwszego. Wyznacz ten ciąg.
5. (to zadanie na 6) Udowodnij, że jeśli an jest ciągiem geometrycznym, to ciąg BN o
wyrazie ogólnym bn= an+1+an jest też ciągiem geometrycznym
19 kwi 16:37
Basia: ad1.
jeżeli an = n3 − 4n + 6
to a2 = 23 −4*2 + 6 = 8−8+6 = 6 ≠ 0
coś w tym zadaniu nie gra.
20 kwi 01:48
Eta: Rzeczywiście w pierwszym coś nie tak?
to ja daje to na
6−kę
20 kwi 01:51
Basia: ad.2
ak = 9
ak+1 = ak + r
ak+2 = ak + 2r
ak+3 = ak + 3r
ak+4 = ak + 4r
ak+5 = ak + 5r
ak+6 = ak + 6r = 18
9 + 6r = 18
6r = 9
r = 96 = 32
a1 = 3
an = a1 + (n−1)*r
9 = 3 + (n−1)*32 /*2
18 = 6 + 3(n−1)
12 = 3n − 3
3n = 15
n = 5
−−−−−−−−−−−−−−−
9 = a5
20 kwi 01:53
Eta:
5/ bn = an+1 + an −−− tak chyba ma być ?
an = a1*qn−1
więc bn = a1*qn + a1*qn−1
bn = a1 *qn−1(q+1)
b1 = a1*(q+1)
b2 = a1*q(q+1)
b3 = a1*q2( q+1)
wykażemy ,ze b22 = b1*b3
a12*q2(q+1)2 = a1(q+1)*a1*q(q+1)
a12*q2(q+1)2 = a2*q2(q+1)2
L=P więc bn jest też geometrycznym c.b.d.o
20 kwi 02:01
Basia: ad.3
| | n+1+2 | | n+3 | |
an+1 = |
| = |
| n≠1 |
| | n+1−2 | | n−1 | |
| | n+3 | | n+2 | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | n−1 | | n−2 | |
| (n+3)(n−2) − (n+2)(n−1) | |
| = |
| (n−1)(n−2) | |
| n2 −2n + 3n − 6 −(n2 − n + 2n −2) | |
| = |
| (n−1)(n−2) | |
| n2 +n −6 − n2 −n +2 | |
| = |
| (n−1)(n−2) | |
n≠1 i n≠2 ⇒ n≥3 ⇒ n−1 ≥ 2 i n−2≥ 1 ≥ (n−1)(n−2) ≥ 2 > 0
a
n+1an < 0 ⇒
a
n+1 < a
n
ciąg jest malejący
20 kwi 02:02
Basia: liczysz (4) Eto ?
20 kwi 02:03
Eta: Nie chce mi się :

.... padam już..........
Dobranoc Basiu
20 kwi 02:04
Basia: Eto a skąd wiesz, że Ci się to przy 25789 wyrazie nie popsuje ?
Musisz policzyć
i wykazać, że to jest stałe niezależnie od wartości n
20 kwi 02:06
Eta:
A co ma się popsuć?
mając trzy kolejne wyrazy ciągu, ....... wyznaczasz
q
Może się mylę?.......
20 kwi 02:11
Eta: Idę już spać

Do jutra!
20 kwi 02:12
Basia: ad.4
{an} ciąg geometryczny
a1 + a2 +a3 = 63
a3 − a2 = 4(a2−a1)
a2 = a1*q
a3 = a1*q2
a1 + a1*q + a1*q2 = 63
a1*q2 − a1*q = 4(a1*q − a1)
a1(1+q+q2) = 63
a1*q(q−1) = 4a1(q−1)
1. q−1 = 0 ⇔ q=1
a1*q*0 = 4a1*0
0 = 0
a1(1+1+1) = 63
3a1 = 63
a1 = 21
ciąg stały: a1 = 21 q=1 spełnia warunki zadania
2. q−1≠0 ⇔ q≠ 1
a1*q(q−1) = 4a1(q−1) /:(q−1)
a1*q = 4a1 /:a1
a1 ≠ 0 bo gdyby a1=0 ⇒ a2 =a1*q=0 i a3=a1*q2= 0 a 0+0+0≠ 63
q = 4
a1(1 + 4 + 16) = 63
a1*21 = 63
a1 = 3
ciąg: a1=3 q=4 spełnia warunki zadania
20 kwi 02:18
Basia:
Mylisz się.
Oto ciąg
3,6,12,24,48,100,200,400,800,1600,2000,4000,
czy on jest geometryczny ?
6 = 3*12
122 = 6*24
ale 48*2 z całą pewnością ≠ 100
20 kwi 02:21
Basia: dowód musi być niezależny od n
jeżeli dla dowolnego n∈N i n≥2 wykażesz, że bn2 = bn−1*bn+1
to udowodnisz, że to jest ciąg geometryczny
wykazanie, że b22 = b1*b3 niczego nie dowodzi.
20 kwi 02:23
Basia: ad.5
{a
n} ciąg geometryczny
a
n = a
1*q
n−1
a
n+1 = a
1*q
n
b
n = a
n+1+a
n = a
1*q
n + a
1*q
n−1 = a
1*q
n−1*(q+1)
b
n+1 = a
1*q
n(q+1)
1. q+1 = 0 ⇔ q=−1
b
n = a
1*q
n−1*0
b
n+1 = a
1*q
n*0=0
b
n = 0 dla każdego n ⇒ b
n jest ciągiem geometrycznym (b
1=0 q=−1)
2. q=0
b
n = 0
b
n+1 = 0
b
n = 0 dla każdego n ⇒ b
n jest ciągiem geometrycznym (b
1=0 q=0)
3. a
1=0
b
n = 0
b
n+1=0
b
n = 0 dla każdego n ⇒ b
n jest ciągiem geometrycznym (b
1=0 q dowolne)
4. q≠−1 i q≠0 i a
1≠0
badamy
| | a1*qn(q+1) | |
|
| = q |
| | a1*qn−1q+1) | |
| | bn+1 | |
czyli dla każdego n∈ N |
| = q |
| | bn | |
czyli {b
n} jest ciągiem geometrycznym
20 kwi 02:34
Eta: Sory
| | a1*qn( q+1) | |
= |
| =
|
| | a1*qn−1(q+1) | |
= q czyli dla każdego n€N
wniosek ciąq b
n −−−− jest też geometrycznym

Dobranoc
20 kwi 02:42
Eta: Oczywiście dla q≠ −1 i a
1 ≠0
20 kwi 02:44
Eta: Jeszcze q≠0
20 kwi 02:49
20 kwi 02:57