Proszę o sprawdzenie zadania :D
ZeDe: Miesięczne koszty prowadzenia zakładu szewskiego wynoszą 520 zł. Wiedząc że jeden klient płaci
520zł średnio za usługe12zł:
a)zapisz za pomocą wzoru miesięczny zysk właściciela zakładu szewskiego w zależności od liczby
klientów
b)oblicz przy jakiej minimalnej liczbie klientow miesięczny zysk właściciela zakładu szewskiego
przekroczy 1200?
Odpowiedzi:
a) (x * 12) − 520= y y=zysk x=ilość klientów
b) 1200= (x * 12)− 520
1720=x * 12 /:12
x=143 1/3
odp: zysk właściciela przekroczy 1200 zł przy 144 klientach
18 kwi 15:30
MQ: OK
18 kwi 15:34