zadanie na mature prosze pomożcie
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: sprawdzic czy ciąąg jest arytmetyczny i okreslic jego monotoniczosc(malejacy,rosnący czy
malejący)
b
n=−2n+3
b
n=2
n−n
2
18 kwi 15:23
V.Abel: określić bn+1 oraz różnicę bn+1−bn. Jeśli ta różnica jest liczbą stałą to jest to ciąg
arytmetyczny. Monotoniczność : r>0 rośnie, r<0 maleje, r=0 stały. Może być niemalejący lub
nierosnący także.
18 kwi 15:35
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: a da sie to jakos inaczej obliczyc,

prosze pomozcie
18 kwi 20:04
kilomiesazjemdzisajrazemztobą: hej pomoze mi ktos?
18 kwi 21:11
jaca: hej potrzebuje pomocy
18 kwi 23:23
picia: wszystko zostalo wyjasnione
18 kwi 23:26
Gustlik: Każdy ciąg, którego wzór przypomina funkcję liniową y=ax+b, czyli wzór postaci an=an+b jest
ciągiem arytmetycznym o różnicy r=a (różnica jest równa współczynnikowi kierunkowemu prostej).
Takim ciagiem jest np. bn=−2n+3, r=a=−2 i jest malejący, bo a<0, jak w funkcji liniowej. Jak
widać bez liczenia można wiele rzeczy ustalić.
Sprawdź, czy pozostałe ciągi dadzą się przedstawić w postaci funkcji liniowej, czy można
przekształcić ich wzory, wg mnie ten trzeci będzie arytmetyczny.
19 kwi 00:07