Tales problem :/
Polar: Prosta równoległa do podstaw trapezu dzieli jedno z ramion na odcinki długości 5 cm i 7 cm.
Drugie ramię ma długość 30 cm. Oblicz długości odcinków na jakie ta prosta dzieli drugie ramię
trapezu. Wykonaj odpowiedni rysunek.
18 kwi 15:18
MQ: 30/(5+7)=5/2
5*5/2=25/2=12,5 cm
7*5/2=35/2=17,5 cm
18 kwi 15:55
Rafał274:

|AF| = 7 cm
|DF| = 5 cm
|BC| = 30 cm
Twierdzenie Talesa :
533
|CG| = x
|BG| = 30 − x
x = 12,5 cm
|CG| = 12,5 cm
|BG| = 17,5 cm
18 kwi 15:57
ZeDe: Dziękuje bardzo
18 kwi 16:01