Geometria Analityczka! Mam spr. Pomoże ktoś??
Asiulkaa: Zad. Sprawdź, czy punkty C = (1,5) i D= (−l,−5) należą do prostej y = 4x −l. Zad.2Dana
jest prosta k o równaniu 6x−3y+5 = 0. Napisz równania prostych: l równoległej, m
prostopadłej do prostej k przechodzących przez punkt P =(−12,7). Zad.3 Punkty A =(−1,3),
B =(5,−3), C =(8,6) są wierzchołkami trójkąta ABC. a. napisz równanie prostej
zawierającej wysokość trójkąta ABC wychodzącą z wierzchołka C. b. Oblicz wysokość
trójkąta ABC spadającą na bok AB. c. Oblicz pole i obwód trójkąta ABC. Zad.4 Oblicz
odległość między prostymi y = 5x +4 i y= 5x −9. Zad.5 Dla podanych okręgów podaj środek
okręgu i jego promień a. (x−l)2 + y2 = 9 b. (x2)2+(y−6)2 = 7 Zad.6 Sprawdź, czy
trójkąt, którego wierzchołkami są punkty A =(−3,2), B =(−1,−2), C =(5,1) jest
prostokątny. Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie. Zad.7 Znajdź współrzędne
środka i promień okręgu wpisanego w kwadrat, którego punkty: B =(3,3) i C =(−3,−5) są
kolejnymi wierzchołkami. Napisz równanie tego okręgu.
19 kwi 16:20
Basia: Napisz te zadania w sposób nieco bardziej przejrzysty. Najlepiej każde oddzielnie.
20 kwi 01:45
anmario:
Zad 1
Sprawdź, czy punkty C = (1,5) i D= (−l,−5) należą do prostej y = 4x −l.
Zad 2
Dana jest prosta k o równaniu 6x−3y+5 = 0. Napisz równania prostych: l równoległej, m
prostopadłej do prostej k przechodzących przez punkt P =(−12,7).
Zad 3
Punkty A =(−1,3), B =(5,−3), C =(8,6) są wierzchołkami trójkąta ABC. a. napisz równanie
prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC wychodzącą z wierzchołka C. b. Oblicz
wysokość trójkąta ABC spadającą na bok AB. c. Oblicz pole i obwód trójkąta ABC.
Zad 4
Oblicz odległość między prostymi y = 5x +4 i y= 5x −9.
Zad 5
Dla podanych okręgów podaj środek okręgu i jego promień a. (x−l)2 + y2 = 9 b.
(x2)2+(y−6)2 = 7
Zad 6
Sprawdź, czy trójkąt, którego wierzchołkami są punkty A =(−3,2), B =(−1,−2), C =(5,1)
jest prostokątny. Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
Zad 7
Znajdź współrzędne środka i promień okręgu wpisanego w kwadrat, którego punkty: B =(3,3)
i C =(−3,−5) są kolejnymi wierzchołkami. Napisz równanie tego okręgu.
Asi chyba się nie chciało, więc służę pomocą, Basiu
20 kwi 08:48
Asiulkaa: Przepraszam ale pisałam to na szybko.
20 kwi 21:58
milena: dana jest prosta l: y= −2x + 4 i punkt P(2;4)
a) napisz równanie prostej l1 równoległej do prostej l oraz prostej l2 prostopadłej do l
przechodzącej przez punkt P.
b)oblicz współrzędne punktów przecięcia prostych l1 i l2 z osią OX
C)OBLICZ POLE TRÓJkąta ograniczonego prostymi l1 l2 i osią ox
bardzo proszę o pomoc
11 lis 19:49