Rozwiąż równanie
Mały: |3x − 8| + 6 = 2
wg. moich obliczeń wychodzi że x
1=
43 i x
2=4 a w odpowiedziach jest napisane że
zbiór pusty... prosze o wyjaśnienie

z góry thx.
19 kwi 16:02
tim: No ok
| | 8 | |
3x − 8 + 6 = 2 dla 3x − 8 ≥ 0 3x ≥ 8 x ≥ |
| |
| | 3 | |
| | 8 | |
−3x + 8 + 6 = 2 dla 3x − 8 < 0 3x < 8 x < |
| |
| | 3 | |
Czy x
1 spełnia I założenie, a x
2 drugie?
19 kwi 16:05
tim: A nawet tak, to podstaw sobie x
1 oraz x
2 do działania i zobacz, że nie pasuje
19 kwi 16:07
Mariusz: odpowiedz w książce jest prawidłowa, zaraz wyjaśnie
19 kwi 16:08
Mariusz: wyliczamy miejsce zerowe x=8/3
3x−8+6=2 dla x>=8/3 D1−dziedzina 1
−3x+8+6= 2 dla x<8/3 D2
3x=4 dla D1 x=4/3 czyli nie należy do zbioru
3x=12 dla D2 x=4 czyli nie należy
odpowiedz zbiór pusty
19 kwi 16:12
Mały: aha

zapomniałem o założeniach


dzieki chłopaki za tyle odpowiedzi

Pozdrawiam
19 kwi 16:20
Bogdan:
Wystarczyło przenieść 6 na prawą stronę.
|3x − 8| + 6 = 2 => |3x − 8| = −4 co jest sprzeczne,
bo |f(x)| ≥ 0 dla dowolnej wartości x.
Odp. x należy do zbioru pustego.
19 kwi 22:02