funkcja kwadratowa :/
Polix:

Na rysunku przedstawiono tylko fragment wykresu funkcji kwadratowej f : R→R
a) podaj maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f
b) podaj miejsca zerowe tej funkcji
c) wyznacz wzór funkcji f
18 kwi 13:51
ewa: a) (−∞,2) f.rosnąca
(2,+∞) f. malejąca
b) x= −2
18 kwi 14:48
ewa: c) y=a(x−2)
2+5 bo (2,5) − wierzchołek
Wyznaczę a korzystając z faktu, że np punkt (0,4) należy do wykresu:
4=a(0−2)
2+5
4=4a+5
18 kwi 14:55
f: oj te punkty chyba raczej nie pasują do funkcji kwadratowej (na rysunku),
miejsce zerowe x = −2, potem wierzchołek x = 2, y=5, zatem następne miejsce zerowe x = 6
y = a(x+2)(x−6)
podst. wierzchołek
5 = (−16)a
a = −516
y = −5/16(x+2)(x−6)
i ma jeszcze przechodzić przez (0,4)
−5/16 * (−12) = 15 / 4 ≠ 4 (chociaż prawie)
18 kwi 15:08
f: raczej (0,4) nie należy do wykresu i powinniśmy się opierać na wierzchołku i miejscu zerowym
18 kwi 15:10