trygonometria
calm: Oblicz boki trojkata prostokatnego majac dane tgα= 32
i przeciwporstokatna 10
proszee o pomoc
18 kwi 13:44
pablo: nie ma podanego kąta ile wynosi α lub kąt u góry?
18 kwi 14:03
calm: no wlasnie nie : <
18 kwi 14:17
f: sinαcosα = 32
sin2α + cos2α = 1
dostaniemy np. sinα
mając długość przeciwprostokątnej, obliczymy długość boku z definicji sinα
18 kwi 14:29
f: pokomplikowałem, nie trzeba wyznaczać sin (chociaż to jest to samo):
oznaczając odpowiednie boki a,b
ab = 32
a2+b2=102
i od razu otrzymamy długości boków
18 kwi 14:48