rura
Fifka: Rura wyciągu ma średnicę 10 cm i długość 1.5 m. Jakie jest pole wewnętrznej powierzchni
tej rury?
19 kwi 15:38
artur:

taka rura?
19 kwi 15:43
Fifka: dokładnie... help me!
19 kwi 15:49
jey:): musisz policzyć pole walca i po obliczeniu odjąć od tego pola pole dwóch podstaw
19 kwi 15:54
Mały: Pole jest takie same jak pole powierzchni całkowitej czyli...
r= 5 cm
H= 150 cm
tj.
P=2πr(r*H)
P=2π 5(5*150)
P=2π 5*750=7500π cm2
co w skrócie daje 7,5m2
Pozdrawiam!
19 kwi 15:55
Mały: chyba że tak jak mówi jey

to zastosuj wzór
P
b = 2πr*H
P
b = 2 * 5 * 150 * π = 1500 π cm
2 czyli = 1,5 π m
2
tj w przybliżeniu 4,7 m
2
19 kwi 15:59
jey:): albo latwiej oblicz długosc okręgu i po rozwinieciu tej bryły otrzymasz prostokat o
wymiarach 1,5m x długość okregu
19 kwi 15:59
Fifka: uważam tak jak Mały

Dziękuję i pozdrawiam
19 kwi 16:03
Fifka: ale wydaje mi się, że 1500 cm
2 = 0,15 cm
2 
dobrze myślę?
19 kwi 16:05
Mały: tak

mój błąd znów. 1500cm
2 = 0,15m
2
19 kwi 17:05
roost: 
trudne to
18 lut 18:54