dwa równania:)
karol922: dwa małe równania. pomógłby ktoś rozwiązac ?
4425= c
2−b
2
równanie liniowe
19 kwi 15:29
jey:): 1. a√3/2 = 3+(a√3/3) mnożę przez sześć żeby pozbyć się ułamków
3a√3 = 18+2a√3 2a√3 przenoszę na lewą stronę równania
a√3 =18 dzielę przez √3
a=6√3
19 kwi 15:42
Mickej : w ramach treningu dorzuce wam zadanko
Wykaż bez użycia kalkulatora i tablic że 3√5√2+7−3√5√2−7 jest liczbą całkowitą
19 kwi 15:59
karol922: postaram się zrobic

chwilka
19 kwi 16:02
karol922: wiem, udało mi się

wyszło mi 2, dobrze?
19 kwi 16:14
Mickej : jak zrobiłeś przenie strzelałeś z wzorem skróconego mnożenia pod pierwiastkiem
19 kwi 16:31
karol922: tak zrobiłam
19 kwi 16:37
Mickej : no to sie nie tak robi ale też można tylko gdyby to było na maturze nie dostała byś za to
za dużo punktów
19 kwi 16:38
karol922: a jak powinnam zrobic ? nie wpadłabym na inny sposób rozwiązania:(
19 kwi 16:45
Mickej : 3√5√2+7−3√5√2−7=k i jedziesz podnosisz do 3 i sprawdzasz co ci wyszło a dalej
to juz działania arytmetyczne
19 kwi 16:48
karol922: aha.. sama bym na to nie wpadła
19 kwi 16:56