?
Anula: w trójkącie prostokątnym dane są kąty ostre: α=27, β=63 Wtedy cosα+sinβ/cosα równa się? jest
tu jakiś wzór którego ne widze?
18 kwi 12:05
luk20: | | cosα+sinβ | | sinβ | |
a jak to powinno być zapisane? |
| czy cosα+ |
| |
| | cosα | | cosα | |
18 kwi 12:13
Rafał274:
Czytamy :
430
sin 63 = sin (90 − 27) = cos 27
18 kwi 12:13
Anula: tak jak to pierwsze
18 kwi 12:13
Anula: to sa te wzory redukcyjne? skad mam wiedziec że to akurat musze użyć? i czy bd je miec w
tablicach matematycznych?
18 kwi 12:14
Rafał274:
W tablicach powinny być te wzory oraz wartości funkcji trygonometrycznych dla podstawowych
kątow 30, 45, 60 stopni.
18 kwi 12:17
18 kwi 12:20
Rafał274: Akurat nie widzę tutaj wzorów redukcyjnych. Widocznie trzeba się ich trochę nauczyć
18 kwi 12:21
Anula: czyli musze się ich nauczyć?

o matko, ok to jak mam zrobić ten przykład?
18 kwi 12:22
Anula: i ttablice matematyczne zawieraja tez wzory dla poziomu rozszerzonego? czy tylko podstawa to
jest?
18 kwi 12:25
Anula: czyli cosα/cosα x cosα/cosα=1+1=2 tak? bo sin63 to (90−27)=cos27 ?
18 kwi 12:39
Rafał274: Tak
18 kwi 12:44
Rafał274: Swoją drogą
α − kąt ostry (0; 90
o)
To nie jest trudne aby się tego nauczyć. Nie ucz się na pamięć. Istnieje pewna właściwość.
90
o =
π2
180
o = π
270
o =
32π
Wszystkie funkcje (sin, cos, tg, ctg) nie zmieniają się gdy jest całkowita krotność liczby π.
Np:
sin (180
o − α) = sin (π − α) = sin α
tg (180
o − α) = tg (π − α)= tg α
itd. Teraz pytanie kiedy jest minus a kiedy plus
Pamiętasz ten wierszyk ?
W pierwszej ćwiartce same plusy
W drugiej tylko sinus
W trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus
Wystarczy ocenić gdzie znajduje się kąt (w której ćwiartce układu współrzędnego)
Przykładowo
ctg (180
o − α) = ctg (π − α) = ...
Kąt π − α znajduje się w drugiej ćwiartce Bo 180 − kąt ostry to musi być druga

Wiemy natomiast, żę ctg w drugiej jest ujemny to piszemy właśnie −ctg α
Przy "połówkowej" krotności π, czyli na przykład :
sin (270
o − α) ; cos (90
o + α) itd, czyli
π2 oraz
32π funkcja trygonometryczna się
zmienia
sinus na cosinus i odwrotnie oraz tangens na ctg i odwrotnie
Na przykład :
sin (90
o + α) = ...
Kąt się zmienia bo jest "połówkowa" krotność liczby π. Kąt 90 stopni + kąt ostry leży w drugiej
ćwiartce tam jest sinus dodatni (zgodnie z wierszykiem), czyli :
sin (90
o + α) = cos α
Trzeba sobie poćwiczyć samemu i się odnajdzie tę prawidłowość
18 kwi 12:50