pomurzcie nie wiem jak albo jakies wskazówki jak zrobic
lolita: jak zrobic
LOlita: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian D, gdzie:
a) W(x) = x2 + 4, D(x)= 2x+1
b) W(x) =x4+ 3x3 − 1, D(x)= x2+5x−2
18 kwi 11:22
Jolanta: masz dzielic czy bez dzielenia ?
18 kwi 11:25
bolo: dzielic
18 kwi 11:27
Jolanta:
1/2 *x−1/4
x
2+2 : (2x+1)
−x
2−1/2*x
−1/2x+2
1/2x+1/4
18 kwi 11:41
Jolanta:
x2−2x+12
x4+3x3−1 : (x2+5x−2)
−x4−5x3+2x2
−2x3+2x2−1
2x3+10x2−4x
12x2−4x−1
−12x2−60x+24
−64x+23
18 kwi 11:59
Jolanta:
18 kwi 12:19