pomużcie nie mam pojecia jak
sylwia: rozwiąż nierównośći:
x4 + 2x3 − x − 2 < 0
18 kwi 11:13
Jolanta: x3(x+2)−(x+2)<0 dasz rade ?
18 kwi 11:14
sylwia: a można poprosic jak sie to robi ja niemam pojecia
18 kwi 11:16
Jolanta: rozkład wielomianu przez grupowanie podobnych wyrazów
−(x+2) przed nawiasem jest −1
x3(x+2)−1(x+2)<0
(x3−1)(x+2)<0
przyrównuje do zera
(x3−1)(x+2)=0 albo w jednym albo w druim nawiasie musi być wynik 0 skoro po mnozeniu =0
x3−1=0 lub x+2=0
x=1 lub x=−2
zaznaczasz pierwiastki na osi Ox i rysujesz fale wiesz jak ?
18 kwi 11:22