funkcje
Ani_18: Wykres funkcji f(x) = 4x + 3, x ≠ 0 otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji
g(x) = 4x o 3 jednostki w górę wzdłuż osi Y.
a) Podaj zbiór wartości funkcji f(x)
b) Podaj równania osi symetrii wykresu funkcji f(x)
c) O ile jednostek wzdłuż osi X nalezy przesunąć wykres funkcji f(x), by przechodził
przez punkt (0,2)
bardzo proszę o pomoc
19 kwi 15:25
Mickej : do której klasy chodzisz

?
19 kwi 15:27
Mickej : to 18 to jest wiek
19 kwi 15:27
Ani_18: tak wiek

ale to nie ma znaczenia, widać jakie mam braki

jakbym sobie z tymi
zadaniami radziła to bym nie prosiła o pomoc
19 kwi 15:30
Mickej : ok no to tak
| | 4 | |
zacznijmy od tego że zbiór wartości takiej funkcji g(x)= |
| to |
| | x | |
Zb g(x) ∈(−
∞;0) U (0;
∞) po przeanalizowaniu wykresu takiej funkcji sama to zauważysz a
| | 4 | |
skoro jest podniesiona do góry o 3 to zbiór wartości funkcji f(x)= |
| +3 to |
| | x | |
Zb f(x) ∈ (−
∞;3) U (3;
∞)
b) równanie osi symetri to prosta która ma takie same kąty pomiędzy asymptotami wykresu
nasze asymptoty mają równanie
x=0
y=3
łatwo zauważyć oś symetrii będzie przebiegała pod kątem 45 stopni czyli będzie miała
współczynnik kierunkowy a=tg45=1 czyli oś symetri ma równanie
y=ax+b
y=x+b z czego b wyznaczamy bo przechodzi przez punkt przecięcia sie asymptot czyli A(0,3)
więc równanie osi symetri to
y=x+3
19 kwi 15:42
Mickej : a co do c to rozwiąż
| | 4 | |
2= |
| +3 chyba wpadniesz po co ci to mówie |
| | x | |
19 kwi 15:44
Ani_18: poproszę jednak jasniej
19 kwi 23:44