matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji oraz ekstrema lokalne
nola:
2
2x+
x−2
18 kwi 11:01
Patronus:
−x
f'(x) = 2 +
= 0
(x−2)
2
2(x−2)
2
− x =0 2x
2
− 8x + 8 − x = 0 2x
2
− 9x + 8 = 0 Δ = 81 − 32 = 49
√
Δ
= 7
9+7
x
1
=
= 4
4
9−7
1
x
2
=
=
4
2
1
f↑ dla x∊(−
∞
;
> ∪ <4;
∞
)
2
1
f↓ dla x∊(
;4)
2
1
fmax dla x =
bo f' zmienia znak z + na −
2
fmin dla x = 4, bo f' zmienia znak z − na +
18 kwi 11:13