wyznacz dziedzine funkcji
blogther: wyznacz dziedzine funkcji
y = √x3 − 3x2 − 4x + 12 + log5−x(x−25 + 2x−45 +3x −65 +...+10x−205)
zapisałem to tak
Df={x3 − 3x2 − 4x + 12≥0∧5−x≠1∧5−x>0∧x−25+2x−45+3x −65+...+10x−205>0}
i wyszło mi ze
Df=<2;5) dobrze?
18 kwi 10:56
blogther: moze ktos pomoc
18 kwi 11:43
Rafał274: Jeśli chodzi o logarytm całe wyrażenie to :
| | x−2 | |
(1 + 2 + 3 + ... + 10) * |
| = 11(x−2) |
| | 5 | |
11(x−2) > 0
x ∊ <3; 4) ∪ (4; 5)
18 kwi 12:35
Rafał274: + pozostałe warunki oczywiście
18 kwi 12:35
blogther: skad wzieła Ci sie ta czworka?
18 kwi 15:49
blogther: ja mam taka odpowiedz teraz x∊<3;5) u {2}
ale czy ta dwojka tez ma byc to nie jestem pewny
18 kwi 15:50
blogther: mamy podac czesc wspolna takich warunkow
Df={x−3)(x−2)(x+2)≥0 ⋀ x≠5 ⋀ x>5 ⋀ x>2}
18 kwi 15:52
blogther: pomoze ktos?
18 kwi 15:59
Rafał274: Jeszcze raz :
x3 − 3x2 −4x + 12 ≥ 0
(x − 2)(x + 2)(x − 3) ≥ 0
x ∊ <−2; 2>∪<3; +∞)
5 − x > 0 ⋀ x ≠ 4 ⇔ x ∊ (−∞; 4) ∪ (4; 5)
11(x−2) > 0 ⇔ x∊(2; +∞)
Czyli iloczyn tych zbiorów to : <3; 4)∪(4; 5)
18 kwi 16:13
Rafał274: 5 − x ≠ 1 (podstawa logarytmu)
x ≠ 4
18 kwi 16:14
blogther: a tej dwojki nie uwzgledniamy tak?
18 kwi 16:37
Rafał274:

Najmniejszą liczbę wszystkie trzy przedziały mają dopiero 3.
18 kwi 17:58
mały: f(x) = 2x−log(−10x+20)
21 gru 14:03
ZKZ: Z definicji logarytmu loga b=c gdzie a>0 i a nie =1 i b>0 to dalej Ty
21 gru 16:37