całka
Ania: oblicz calke wymierna...
∫ 2x2+7x+20x2+6x+25 dx
18 kwi 10:45
f: dzielimy licznik przez mianownik,
∫ 2x2+7x+20x2+6x+25 dx = ∫ (2 − 5(x+6)x2+6x+25)dx
zróbmy tak, aby w liczniku była pochodna mianownika
= ∫2 dx −5 ( ∫ ( 2x+6)2(x2+6x+25) − 3x2+x+35 ) dx )
podstawiając do drugiej całki x2 + 6x + 25 = u
= ∫2dx −52 ∫ duu + 5 ∫(3x2+x+35 ) dx
dalej doprowadzasz mianownik do postaci s2 + 1,
pewnie gdzieć się pomyliłem, ale ładnie wypisane, wyliczone jest na wolframie:
jak wpiszesz: int[(2x2+7x+20)/(x2+6x+25),dx]
i dasz "show steps"
18 kwi 11:19
Ania: Dziekuje
18 kwi 11:21