?
Anula: proszę o wytłumaczenie ||x|+1| dla x<0 czemu odpowiedzią jest −x+1 ? a nie x+1
18 kwi 10:35
jolka: też właśnie tego nie rozumiem!
18 kwi 10:41
Anula: no własnie ja też
18 kwi 10:42
jolka: jak się opuszcza wb to wychodzi zawsze na plus więc nie wiem skąd ten minus
18 kwi 10:45
f: |a| = −a (gdy a<0)
|a| = a (gdy a≥0)
ponieważ x<0, więc |x| = −x
x < 0 to −x > 0
−x jest dodatnie (moduł zadziałał), powiększone o 1 dalej jest dodatnie
| |x|+1| = |−x+1| = −x + 1
18 kwi 10:45
Anula: tą ostatnią część rozumiem że x<0 więc w wartości bezwzględnej musi być |−x+1| ale czemu
zostaje −x po opuszczeniu wartości bezw.?
18 kwi 10:50
f: bo −x > 0
więc | −x | = − x
np. x = −2
−x = − (−2) = 2 > 0
18 kwi 10:52
Anula: ok a czemu jest −x>0 ? ja tego w ogóle nie widzę
18 kwi 10:55
f: x < 0 , przemnóż przez −1
−x > 0
albo inaczej − wynik wartości bezwzględnej(modułu) zawsze jest dodatni (albo = 0)
|x| = −x > 0
18 kwi 10:57
Anula: czemu przemnożyłes przez −1? jak sobie podstawiłam np −1 za x to mi wyszło równe 0 a tam jest
że x<0
18 kwi 11:04
f: przemnożyłem aby zobaczyć jaki jest znak −x,
wyniknęło, że −x>0 , czyli jest to liczba dodatnia , powiększona o 1 dalej będzie dodatnia
czyli −x+1>0
czyli |−x+1| = −x+1
18 kwi 11:13
f: jak podstawisz za x = −1
to
| |−1| + 1 | = | 1 + 1 | = | 2 | = 2
18 kwi 11:15
Anula: −x to jest liczba dodatnia?
18 kwi 11:20
f: tak
18 kwi 11:21
Anula: tak tylko jak jest minus to czemu jest liczbą dodatnią?
18 kwi 11:22
f: bo mamy założenie, że x < 0 (np. −1 więc −(−1)= 1 > 0 )
18 kwi 11:22
Anula: i powiększona o 1?
18 kwi 11:23
f: dalej jest dodatnia, więc zewnętrzny moduł nic nie zmieni
18 kwi 11:24
Anula: okej a teraz jak sie to ma do wyniku końcowego że jest −x+1?
18 kwi 11:24
Anula: bo pisze w teoriach ze wartość dowolnej liczby jest dodatnia lub równa zero dlatego nie
rozumiem minusa
18 kwi 11:26
f: x < 0
|x| = −x ( > 0)
|x| + 1 = −x + 1 ( > 0 , tym bardziej bo powiększone o 1)
| |x| + 1 |= | −x + 1 | = − x + 1
18 kwi 11:26
Anula: |−x+1| ten cały wynik jest większy od 0 tak? czyli dlatego go zostawiam? bo wynik musi być
większy od 0?
18 kwi 11:31
f: wynik operacji modułu (wartości bezwzględnej) jest zawsze nieujemna
aby zapewnić "dodatniość" dla liczby ujemnej przemnaża ją przez −1
mamy sytuację taką, że jest x − jest to liczba ujemna (−2,−4,−23)
a moduł na niej spowoduje, że zmieni znak, czyli −x będzie dodatnia (ten minus przed x nie
oznacza, że x jest ujemny, x jest ujemny z założenia przemnożenie przez −1 powoduje że jest
dodatni (−x>0) )
18 kwi 11:31
f: −x+1 > 0
więc
| −x+ 1 |
nic nie zmieni
czyli | −x+1| = −x+1
18 kwi 11:33
Anula: czyli −x+1 jest dodatni? ale x+1 też taki jest więc zawsze bym zaznaczyła ten drugi , dlatego
to jest dla mnei takie trudne
18 kwi 11:37
f: tak: −x+1 jest dodatni
dlaczego sądzisz, że
x + 1
jest dodatnie ?
nie wiemy ile wynosi x (wiemy tylko że jest ujemny), to może być bardzo mała ujemna liczba
(−10000)
18 kwi 11:39
f: to może trochę inaczej, niech
y < 0
ile wynosi
|||| y |||| = ?
18 kwi 11:42
Anula: aha czyli jak mam podane w odp te x to wiemy że one sa ujemne?
18 kwi 11:42
f: możesz to inaczej napisać, nie bardzo teraz rozumiem o co Ci chodzi ?
18 kwi 11:43
Anula: wynosi y?
18 kwi 11:45
f: −y
18 kwi 11:45
Anula: np mam w odp x+1 i −x+1 i jak przemnoże przez −1, to wiem że 1 wynik jest ujemny a drugi
dodatni tak?
18 kwi 11:46
f: y < 0
obliczmy pierwszy moduł
|y| = −y
wynik wartości bezwzględnej jest dodatni
−y jest większe od 0, więc kolejne moduły nie spowodują żadnych zmian
18 kwi 11:47
f: o jakim przemnażaniu mówisz, w którym momencie?
18 kwi 11:48
Anula: okej czyli w tym zadaniu jak jest |x| i x<0 czyli wychodzi nam −x i daje to do wartośći bezw.
czyli |−x+1| i to nam nic nie zmieni bo jest dodatnia czyli zostaje nam −x+1, wytłumacz mi
jeszcze tylko |x|=−x to czemu jest dodatnia? jak jest −? bo tego nie wiem
18 kwi 11:51
f: już chyba wiem, chcesz wybrać właściwą odpowiedź na podstawie tego, że będzie dodatnia − ale
lepiej będzie jeśli dojdziesz do niej − opuszczając kolejne moduły zgodnie z zasadami (jeżeli
jego zawartość jest ujemna − to przemnażasz ją przez −1, a jak nie jest − to nc nie zmieniasz)
18 kwi 11:52
Anula: no tak o to mi chodziło wlasnie
18 kwi 11:52
f: bo sam "x" zawiera w sobie minusa (jest ujemny), którego zlikwiduje moduł, przemnażając przez
minus −1
( (− 1) *( − 1) = 1 )
18 kwi 11:54
Anula: aha czyli x jest ujemny a −x jest dodatni?
18 kwi 11:55
f: za szybko wysłałem, poprawiona treść:
sam "x" zawiera w sobie minusa (jest ujemny), którego zlikwiduje moduł, przemnażając przez
−1
(wkradł mi się wyraz "minus")
18 kwi 11:56
f: tak
18 kwi 11:56
Anula: ok czyli | |x| +1| x<0 czyli |x|=−x , czyli |−x+1|=−x+1 bo jak już zrobiłam w tej wartości
bezwzględnej to x i wyszło mi −x to kolejna wartość bezwględna nic mi nie zmienia i zostaje to
−x?
18 kwi 11:59
f: zgadza się − teraz już to rozumiesz
18 kwi 12:00
Anula: czyli jak by było x>0 to wtedy wynik byłby x+1? bo bd wtedy |x|=x tak?
18 kwi 12:01
f: tak
18 kwi 12:01
Anula: no w końcu zrozumiałam, hehe dziekuje Ci bardzo ze poświęciłes mi tyle czasu
18 kwi 12:02
f: nie ma sprawy
18 kwi 12:03
Anula: jeszcze raz dziękuję

18 kwi 12:04