help
997: Jak się za to zabrać? Robię pół godziny i nie może mi wyjść −.−
2 + 3/(x+1) > 2/x
18 kwi 10:35
18 kwi 10:53
Torus: | 2+3 | | 2 | | 2 | |
| > |
| ⇔ (2+3)*x >(x+1)*2 = 5x>2x+2 ⇒ 3x=2 | :3 x= |
| |
| x+1 | | x | | 3 | |
18 kwi 10:54
Rafał274:
Określamy dziedzinę nierówności :
x ≠ −1 ; x ≠ 0
| 5x | | 2(x + 1) | |
| − |
| > 0 |
| (x + 1)x | | x(x + 1) | |
I przypadek
3x − 2 > 0 i x(x + 1) > 0
x >
23 i x∊(−
∞; −1)∪(0; +
∞)
x >
23
II przypadek
3x − 2 < 0 i x(x + 1) < 0
x <
23 i x∊(−1; 0)
x e (−1; 0)
Rozwiązaniem jest suma przedziałów
x >
23 ∨ x e (−1; 0) ⇔ x ∊ (−1; 0)∪(
23;
∞)
Weryfikujemy dziedzinę nierówności. Nasze rozwiązanie to :
x ∊ (−1; 0)∪(
23;
∞)
18 kwi 11:00
AS: Odpowiedź prawidłowa:
x < −2 , −1 < x < 0 , x > 1/2
18 kwi 11:10
997: Nie tak, zle napisalem, sory

2 + 3/(x+1) > 2/x (dwojka jest osobno)
18 kwi 11:14
997: A ok jednak wychodzi na to samo
18 kwi 11:19
997: Albo i nie..
18 kwi 11:19
Jolanta: mam wynik taki jak Rafał
robiłam tak
(3x−2)x(x+1)>0
| | 3 | |
x= |
| x=0 x=−1 zaznaczam pierwiastki na OX i robie fale od prawej strony od góry |
| | 2 | |
przechodzę przez pierwiastki ,rozwiazanie nad osia
18 kwi 11:35
AS: Macie błąd w przeliczeniu ułamka
Prawidłowa postać
| 2*x2 + 3*x −2 | | 2*(x + 2)*(x − 1/2) | |
| = |
| |
| x*(x + 1) | | x*(x + 1) | |
18 kwi 11:53
Jolanta: ułamka nie przeliczałam

skorzystał m z gotowego.Zastanawiam sie tylko czy trzeba rozpisywać
przypadki czy od razu licznik pomnozyc przez mianownik i napisac ,ze jest >0
18 kwi 12:05
Rafał274: Jolanta można tak zrobić. Ponieważ rozważanie przypadków będzie identyczne jak przy dzieleniu.
Mnożenie z kolei pozwala nam przedstawić rozwiązanie za pomocą OSI OX i miejsc zerowych.
18 kwi 12:09
AS: Najprościej rozpatrzyć tabelarycznie
x + 2 x + 1 x x − 1/2 wynik
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−∞,−2) − − − − +
(−2,−1)
(−1,0)
(0,1/2)
(1/2,∞)
18 kwi 12:13
997: @AS
Skąd ci się wzięło "=" z ">"? Nie rozumiem
18 kwi 13:14
18 kwi 13:26