Kompletnie nie wiem co tu zrobić. Siedze godzine nad czterema przykładami, patrze na nie i
wydają się być proste ale mój mózg już się wyłączył widocznie, hehe. Mam tylko problem z tymi
czterema przykładami :
a ) 5/x = 4
b ) −7/x−1 = 8
c ) 5x+4/2x−1 = 3
d ) 4x−2/3−2x = 1/2
/ − To kreska ułamkowa jak coś.
Końcowe wyniki owych przykładów na tylniej stronie z odpowiedziami to :
a ) x = 1 1/4
b ) x = 1/8
c ) x = 7
d ) x = 0,7
Bardzo prosze o pomoc. Jutro musze dostarczyć owe zadanie gdyż mam nie ciekawą troche sytuacje
z Matematyki. z góry Dziękuje.
| 5 | ||
a) | =U{4}{[c{1]]}, x≠0 ( mianownik zawsze różny od 0) | |
| x |
| 5 | 1 | |||
x= | =1 | |||
| 4 | 4 |
| −7 | 8 | |||
b) | = | , x−1≠0, czyli x≠1 | ||
| x−1 | 1 |
| 1 | ||
x= | .' | |
| 8 |
| 5 | 4 | |||
Pierwsza linijka | = | |||
| x | 1 |