Funkcja kwadratowa najmniejsza wartość
Adrian: witam prosze o wytłumaczenie przykładu
Funkcja kwadratowa f(x)=2(x−1)(x+3) przyjmuje w przedziale <−1,5,−0,5> najmiejszą wartość
równą:
A. −7,5 B.−9 C.−6 D.−8
Problem polega na tym że jest ona w postaci iloczynowej i nie wiem za bardzo jak się za to
zabrać.
albo inne zadanie f(x)=4−(x−3)2 w przedzile <0,2>
Pozdrawiam
18 kwi 00:45
Aga1.: a)Szybko
Z postaci iloczynowej
x
1=1, x
2=−3
Funkcja przyjmuje najmniejszą wartość w wierzchołku
y
min=q=f(−1)=2(−1−1)(−1+3)=2*(−2)*2=−8
D.
Dłuższy sposób, przekształć do postaci ogólnej i licz p i q ze wzorów z tablic.
b) Szybko
y=−1(x−3)
2+4
Z postaci kanonicznej
p=3∉<0,2>, więc nie liczymy q.
Tylko
f(0)=−1(−3)
2+4
f(2)=−1(2−3)
2+4
Jedna z tych liczb jest największa , a jedna najmniejsza w tym przedziale.
Dłuższy sposób
Przekształcić do postaci ogólnej
18 kwi 07:49