Wyznacz obw. i dłg. promienia okęgu wpisanego
majka: Witajcie

Mam problem z zadaniem, wydaje mi się, że jest błąd w treści zadania, ale sami
zobaczcie..
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku B jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku A,
a kąt przy wierzchołku C jest trzy razy większy od kąta przy wierzchołku A.
a) Wyznacz obwód trójkąta, jeśli wiadomo, że najdłuższy bok ma długość równą 12cm.
b) Wyznacz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Dzięĸuje,
19 kwi 15:11
Mickej : nie ma błedu z tego o tych kątach szacujesz że kąt przy wierzchołku A= 30 przy B=60 c=90
dalej to już chyba proste przeciw prostokątna =12
19 kwi 15:15
tim: Gdzie niby błąd?

Napisz mi jakie powstaną trzy kąty, gdzie α to kąt przy A.
19 kwi 15:15
majka: no dobra, ale skąd wiadomo o tych miarach kątów?
19 kwi 15:16
Mickej : A=α
B=2α
C=3α
6α=180
α=30
19 kwi 15:16
majka: Aaaa, rzeczywiście. dziękuje!
19 kwi 15:23