matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tw. cosinusow
cookie12:
Wykorzystując twierdzenie sinusów udowodnij twierdzenie o dwusiecznej kąta w trójkącie
19 kwi 15:09
Basia:
Podpowiadam
20 kwi 01:15
Basia:
z tw.sinusów mamy
sinα
sinγ
=
CD
AC
sinα
CD
=
sinγ
AC
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sinα
sin(180−γ)
=
BD
AB
sinα
sinγ
=
bo sin(180−γ)=sinγ
BD
AB
sinα
BD
=
sinγ
AB
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
CD
BD
CD
AC
=
⇔
=
AC
AB
BD
AB
c.b.d.o
20 kwi 01:27