.
123: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między jego wysokością ,a ścianą boczną ma miare 45
stopni. Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi ostrosłupa ,jeżeli jego objętość jest równa
4,5.
Rozrysowałem sobie to wszystko ,ale zatrzymuje się po podstawieniu 4,5 za V i dalej lipa.
17 kwi 23:01
Rafał274: Kąt 45 stopni jest usytuowany na "górze". Zauważ, że wysokość w tym ostrosłupie jest opuszczona
na środek kwadratu (punkt przecięcia się przekątnych. Jeżeli poprowadzimy z tego punktu
najbliższy odcinek do ściany bocznej, odcinek ten będzie równy połowie boku kwadratu
(podstawy).
Wówczas otrzymamy trójkąt prostokątny równoramienny, gdzie połowa odcinka boku kwadratu
(podstawy) jest równa wysokości, gdyż dwa kąty w tym trójkącie mają miarę 45
o.
a − bok podstawy
Mamy wzór na objętość :
Wcześniej powiedziałem, że 0.5a = h, czyli :
a
3 = 27
a = 3 cm (krawędzie podstawy ostrosłupa
Liczymy połowę długości przekątnej podstawy (aby obliczyć krawędzie ścian bocznych)
Mamy : z =
12a
√2 =
32p{2
teraz z tw. Pitagorasa (przyprostokątne tego trójkąta to połowa przekątnej podstawy oraz
wysokość ostrosłupa)
g = krawędź ściany bocznej
g =
√z2 + h2 = ...
Oczywiście literki, z, g itd sobie wymyślam dla ułatwienia.
17 kwi 23:15
Rafał274: Poprawka
z = 32√2
17 kwi 23:16
123: Dzięki Ci wielkie po przeczytaniu tego ,mam rozjaśniony umysł
17 kwi 23:21
123: No tak ,ale z tego co wiem ,że z ostrosłupa możemy odczytać że kąt umieszczony na górze ma 45
stopni. Jest to tg 45 ,który równy jest 1 czyli przyprostokątne są równe 1 ,tak ?
17 kwi 23:25
Rafał274: Oczywiście, że tak
17 kwi 23:28
123: jak wzór na V=1/3*a2*h to jest ten sam wzór co ty zapisałeś ?
17 kwi 23:34
123: Jeżeli chciałbym zrobić z tym tg to przyprostokątna jest równa 1 czyli połowie krawędzi
kwadratu ,w taki razie ,dlaczego cała krawędź nie jest równa 2 ? Skoro połowa to 1 ?
17 kwi 23:39
Rafał274:
Wzór na objętość to
13 razy pole kwadratu razy wysokość

A kto powiedział że połowa to jeden ? Tangens kąta 45 stopni to jeden, Ta połowa równie dobrze
może być 3 a równie dobrze 84882828 cm

tyle co wysokość.
17 kwi 23:44
123: Więc po co jest nam potrzebny tang w tym zadaniu skoro nie możemy z niego skorzystać ?
17 kwi 23:54
123: Wiemy tylko ,że jego wartość jest równa 1
17 kwi 23:54
Rafał274: Nie jest nam potrzebny do tego aby obliczyć to zadanie. Znamy przecież objętość.
18 kwi 00:18