Rysunku niestety nie mogę podać, bo nie mam jak, ale wszystko jest w zadaniu.
Mateusz: Rysunek przedstawia ostroslup ktorego podstawa jest prostokat o polu 96 cm kwadratowych. Oblivz
pole powierzchni bocznej ostroslupa, wiedzac ze stosunek dlugosci krawedzi podstawy jest rowny
2;3
17 kwi 22:57
Mila: a=2x
b=3x
2x*3x=96
6x2=96
x2=16
x=4
a=2*4=8cm
b=3*4=12cm
Brak danych do obliczenia pola ścian bocznych.
17 kwi 23:05
Mateusz: no trzeba z tego wyciągnąć jakieś dane, ja niestety nie potrafię tego zrobić
17 kwi 23:06
Mila: Na pewno coś jeszcze było na rysunku.
17 kwi 23:08
Mateusz:
17 kwi 23:35
Mateusz: i to wszystko. Jeśli zrobisz to będę wdzięczny ; )
17 kwi 23:36
Mila: No to zmienia postać rzeczy. Zaraz dokończę.
17 kwi 23:48
Mila: przekątna podstawy

p
2=8
2+12
2
p
2=64+144=208
p=4
√13
H wysokość ostrosłupa, to wysokość w Δrównobocznym o boku 4
√13
h
1,h
2− wysokości ścian bocznych
H=2
√26
h
12=(2
√26 )
2+6
2
h
22=(2
√26 )
2+4
2
dokończ, podaj mi ewentualną odpowiedź, jesli masz .Może nie pomyliłam się.
17 kwi 23:58