Układy równań w dziale figury i przekształcenia
Ania: Rozwiąż graficznie i algebraicznie układy równań:
a)
| ⎧ | (x+2)2 + (y−1)2 = 5 | |
| ⎩ | (x+1)2 + (y+1)2 = 1 |
|
b)
| ⎧ | x2 + y2 = 3 | |
| ⎩ | (x−2)2 + (y+2)2 = 2 |
|
17 kwi 22:56
Ania: Proszę o pomoc, utknęłam na tych przykładach
17 kwi 22:57
Jolanta: (x−a)2+(y−b)2=r2 to okręgi o środku S(a,b) i promieniu r
S(−2,1) r=√5
S(−1,−1) r=1
17 kwi 23:00
Jolanta: wiesz jak narysowac okrag o promiewniu √5 ?
17 kwi 23:01
Ania: dobrze, ale po cóż mi to skoro są to zwykłe układy równań?
17 kwi 23:03
Jolanta: rozwiazać układ równan to znależć punkt przeciecia np dwóch prostych czy paraboli i prostej a w
tym zadaniu masz znależć punkt przeciecia okręgów
17 kwi 23:10
Jolanta: masz zrobic dwoma sposobami 1) wyliczyc 2) narysowac
17 kwi 23:11
Jolanta: z twierdzenia Pitagorasa rysujesz trójkat prostokątny o przyprostokatnych 1 i 2
przeciwprostokatna będzie równa √5
12+22=√52
17 kwi 23:14
Mila: Rozwijasz wg wzorów skróconego mnożenia i odejmujesz stronami , otrzymasz rownanie I stopnia z
dwiema niewiadomymi, wyznaczasz x lub y ( co łatwiej) i podstawiasz do prostszego równania.
x2 + y2 = 3
(x−2)2 + (y+2)2 =2
x2 + y2 = 3
x2−4x+4+y2+4y+4=2
−4x+4y+8=−1dokończ
17 kwi 23:21
Ania: Ten drugi w końcu mi wyszedł, a ten pierwszy?
18 kwi 00:25
Ania: Pomożecie?
18 kwi 00:32
ZKS:
Odejmij stronami.
18 kwi 01:21
Ania: ?
18 kwi 01:22
ZKS:
{(x + 2)2 + (y − 1)2 = 5
{(x + 1)2 + (y + 1)2 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(−)
x2 + 4x + 4 + y2 − 2y + 1 − x2 − 2x − 1 − y2 − 2y − 1 = 5 − 1
Dalej sobie poradzisz?
18 kwi 01:24
Ania: tak, dziękuję
18 kwi 01:45
ZKS:
Na zdrowie i dobranoc.
18 kwi 01:48