zadanie z geometrii
karol922: W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość 4cm.
| | 1 | |
Spodek tej wysokości leży w odległości 1 |
| cm od środka okręgu opisanego na |
| | 6 | |
trójkącie. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie i długości boków tego
trójkąta.
19 kwi 14:44
tim:

Ok ja, podpowiem

Mamy:
h = 4
To jest tr. prostokątny.
Mamy promień.
Boki:
c − z promienia.
a i b dalej pomyśle..
19 kwi 15:35
karol922: podpowiedziałby ktoś, jak obliczyc a i b ?
19 kwi 17:15
tim: Może z układu równań.
a1 * b1 = hc * c1
a2 + b2 = c2
19 kwi 17:20
karol922: podstawiłam, i zatrzymałam się na etapie
nie wiem, czy to jest dobrze, a jeżeli tak, to co dalej
19 kwi 17:57
tim: Tfu. Zapomnij o tym.
19 kwi 18:03
tim: Już widzę
19 kwi 18:04
karol922: to chyba gdzieś nieźle się kopnęłam
19 kwi 18:04
tim: Zauważ, że czerwona kreska (wysokość), promień koła + 1 1/6 oraz dolna podstawa tworzy
tr. prostokątny.
4
2 + (4 1/6 + 1 1/6)
2 = x
2
x = 20/3
Potem Pitagoras
a
2 + x
2 = c
2
a = 5
19 kwi 18:08
karol922: no tak.. wielkie dzieki za pomoc
19 kwi 18:13