Losowanie kul z urny
Isme: 1. W urnie jest 6kul białych, 3 kule czarne i pewna liczba kul niebieskich. Oblicz ile jest kul
niebieskich jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej z tej urny wynosi 1/3.
2. W pierwszej urnie są 2 kule białe i 4 kule czarne. w drugiej urnie jest 1 kula biała i 3
kule czarne. z każdej urny losujemy po jednej kuli. zdarzenia A polega na wylosowaniu kul o
takim samym kolorze. sprawdź, czy zdarzenie A i A' są jednakowo prawdopodobne.
17 kwi 22:44
Isme: Pomyślałam nad drugim zadaniem i oznaczyłam sobie w ten sposób :
A − prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli
I urna − 2 białe i 4 czarne
białe 2/6
czarne 4/6
II urna − 1 biała i 3 czarne
białe − 1/4
czarne 3/4
I potem chciałam pomnożyć z I urny i II urny wyniki białych kul :
czyli 2/6 * 1/4 = 2/24
A zdarzenie A' to dla mnie jest losowanie kul czarnych, tak?
I też chciałam pomnożyć tyle że wyniki czarnych kul czyli :
4/6 * 2/4 = 12/24
Nie wiem czy to dobrze robię. Jedyny dział na którym mnie nie było. A matura tuż tuż a ja nic
nie mogę sobie uzmysłowić i się ciągle gubię... ktoś pomożę? Proszę
17 kwi 23:00
Isme: i dalej wzięłam 2/24 + 12/24 = 7/12
i P(A') = 1 − P (A)
1 − 7/12 = 5/12

17 kwi 23:34
Aga1.: zad.2.
A− wylosowano kule w jednym kolorze, tzn 2 białe lub 2 czarne.
A'− wylosowano kule w różnych kolorach, reszta dobrze.
18 kwi 08:18
Szz:
17 paź 13:04