matematykaszkolna.pl
pomocy ! prawdopodobieństwo zommm: W koszu znajdują się owoce: 12 jabłek i 8 pomarańczy. Wyjmujemy kolejno trzy owoce, nie odkładaj ich do kosza. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy dokładnie dwie pomarańcze. pomóżcie zróbcie to na drzewku !
17 kwi 22:35
Rafał274: rysunekMamy 12 jabłek oraz 8 pomarańczy. Wszystkich 20. Możemy mieć 8 sytuacji. Mamy 3 losowania. Losujemy po jednej pomarańczy. Na przykład rozpatrzymy sobie sytuację numer 5 krok po kroku. Ważne jest aby po każdym losowaniu kolejnej pomarańczy zmieniać sobie stany naszych możliwych do wylosowania owoców. Tzn Na początku Jesteśmy na samej górze. Ustalam sobie, że "lewe" drzewka odpowiadają za losowanie jabłek, "prawe" zaś za losowanie pomarańczy. Do dzieła ! Losowanie Pierwsze
 12 8 
Szansa na to, że wylosuje jabłko to

. Na to, że wylosuje pomarańcze

.
 20 20 
Załóżmy, że wylosowałem jedną pomarańczę. (Jestem w punkcie numer 2−różowe) Czyli mogę wylosować : 12 jabłek, 7 pomarańczy, gdzie jest 19 wszystkich; (ważne jest aby zmieniać sobie stany po każdym losowaniu) Losowanie Drugie
 12 
Załóżmy, że wylosowałem jabłko. Prawdopodobieństwo wynosi

19 
Jestem w punkcie numer 3 Mogę wylosować : 11 jabłek 7 pomarańczy, gdzie jest 18 wszystkich Losowanie Trzecie
 11 
Ponownie wylosowałem jabłko, gdzie prawdopodobieństwo, że je wylosuje to

18 
Ogólnie rzecz biorąc prawdopodobieństwo, że najpierw wylosuje pomarańczę, poźniej dwa razy jabłko wynosi :
8 12 11 

*

*

=
20 19 18 
My natomiast musimy rozpatrzeć wszystkie 8 przypadków i wybrać te ,gdzie wylosowane zostały 2 pomarańcze. Następnie sumę tych prawdopodobieństw dodać do siebie i uzyskamy to główne prawdopodobieństwo o które nam chodziło.
18 kwi 00:09