ciąg
izabell: Może ktoś sprawdzić czy jest dobrze?
Suma ciągu arytmetycznego jest określona wzorem Sn = 3n2 + 6n . Drugi wyraz tego ciągu jest
równy
A) 24 B) 15 C) 6 D) 2
a1 = S1 = 3+ 6 = 9
a1 + a2 = S2 = 32*2 + 6*2 = 12+ 12 = 24
9 + a2 = 24
a2=24−9⇐ ⇒
a2 = 1 5.
17 kwi 22:32
krystek: Błąd 32*2=18 popraw a sposób prawidłowy
17 kwi 22:34
krystek: Popraw!
17 kwi 22:42
Jolanta: Krystek a dlaczego nie tak?
S2=3*22+6*2=24
a2=24−9=15
17 kwi 22:50
Eta:
17 kwi 22:51
krystek: Ale ja nie liczę tylko poprawiam , błedy w zapisie i faktycznie isabela źle wpisała
potęgę!3*22 a nie 32*2
17 kwi 22:54