gosia: Dla jakiej wartości parametru m równanie (m-1)4x-2x+m+2=0 ma przynajmniej jeden
pierwiastek? Potrzebuje na jutro. Dzięki z góry
14 maj 11:26
Artur: 2x=t
Δ≥0
14 maj 12:44
Artur: jak zrobisz to mozesz sprawdzic czy mamy tak samo :
x∈<-2;1>
14 maj 12:49
Artur: tzn m∈<-2;1>
14 maj 12:49
gosia: ale jakie są warunki na pierwiastki bo wynik musi wyjść <-2,-2>
14 maj 12:54
Artur: kurde jestem świeżo po maturze i nie myślę . później Ci pomogę.
14 maj 13:10
maturzystaaaa: (m-1)4x-2x+m+2=0
(m-1)22x -2x +m+2=0
2x=t t>0
(m-1)t2 -t +m+2=0
Warunki:
Δ≥0
Nastepnie z wzorow Viete'a :
t1 * t2 <0 v ( t1 *t2 >0 i t1 + t2 >0 )
Potem wyniki z delta porownac i masz wynik.
14 maj 13:16