2 zadania z geometri(1 z prawdopodobienstwa)
buuu: 1. Liczba wszystkich przekatnych podstaw i scian bocznych pewnego graniastoslupa jest
rowna 110. Oblicz, ile krawedzi ma podstawa tego graniastoslupa
2. Dany jest sześcian o wierzchołkach abcda1b1c1d1 i krawedzi dlugosci 1. Wybieramy
losowo dwa wierzcholki tego szescianu. Wyznaczaja one odcinek ktorego sa koncami. Niech
A oznacza zdaczenie ze losowo wybrane wierzcholki wyznaczyly odcinek o dlugosci 1 ,
natomiast B−zdarzenie ze losowo wybrane wierzcholki wyznaczyly odcinek dlugosci √2 .
Oblicz i porownaj prawdobodobienstwa zdarzen A i B.
19 kwi 14:31
Mr.Apo: 1)liczba przekątnych dana jest równaniem (n−3)*n2, gdzie n jest równe liczbie boków
figury (n>2, n∈N)
liczba przekątnych podstaw i ścian bocznych graniastoslupa dana jest jako:
L= 2*(n−3)*n2 + n*2 ⇒L = (n2−3n) + 2n = n2 − n
i teraz mamy równanie kwadratowe
n2 − n − 110 = 0
Obliczamy mz
Δ = 441 ⇒ √Δ = 21
n = −10 (odrzucamy, nie spełnia warunku) V n = 11
Podstawa tego graniastosłupa ma 11 krawędzi.
19 kwi 14:49
Mr.Apo: Co do drugiego, to jest to banalnie proste (tez miałem to zadanie w Liceum

), a więc
nic, tylko ruszyć główką
19 kwi 14:51
buuu: tzn tak co do 1 zadania moze mi ktos podać jaki jest WZOR na liczbe przekatnych w
graniastoslupie

? bo nie ogarniam tego co mi napisal Mr Apo
a w tej linijcie to juz wogole:
L= 2*(n−3)*n2 + n*2 ⇒L = (n2−3n) + 2n = n2 − n
wyszlo nam z tego rownania n2 − n to czemu na koncu jest jeszcze −110

nie czaje
tego wogole

jezeli wzor jest taki: (n−3)*n2 to skad to : L= 2*(n−3)*n2 + n*2

?
19 kwi 17:08