Rozwiąż nierówność
Rodney: Rozwiąż nierówność
Proszę o pomoc. Wychodzi mi, że niby nie ma takich x, ale doświadczalnie sprawdziłem, że
prawdopodobnie x ∊ (0;1)
17 kwi 22:17
krystek: | 1*x+2x(x−2)−1(x−2) | |
| <0 |
| x(x−2) | |
17 kwi 22:26
Rodney:
do tego juz wczesniej doszedlem co teraz?
17 kwi 22:32
Jolanta:

x≠2 x≠0
Δ=16−16=0
| | −b | | 4 | |
x= |
| = |
| =1 pierwiastek podwójny (przy parzystych odbicie wykresu od osi OX |
| | 2a | | 4 | |
2(x−1)(x−1)x(x−2)<0
x=1 podw x=0 x=2
2x*x*x*x=2x
4 a>0 zaczynamy rysowac od prawej strony nad osia OX
x∊(0,1)v(1,2)
17 kwi 22:33