xxx
krossa: Pan Kowalski złożył w bank kapitał 40000zł w którym oprocentowanie roczne wynosi 6% Bank
stosuje dla tych lokat kapitalizacje roczną. Po ile latach na komcie pana Kowalskiego
znajdzie sie kwota powyżej wysokości 60000zł ?
19 kwi 14:10
tim: K
k =40 000 * (1,06)
n
60 000 < 40 000 * 1,06
n
1,5 < 1,06
n
... < n
19 kwi 14:14
buuu: chyba tak:
6% = 1,06
1,067 * 40000=60145
czyli po 7 latach
19 kwi 14:16
tim: buuu Tak, zastosowałem wzór na procent składany

.
Pytanie było o kwotę większą od 60 000

, i założenie, że n ∈ C
+.
19 kwi 14:22
buuu: czyli to co ja zrobilem jest dobrze tak

?
19 kwi 14:24