nierówność
asdf:
Jakie będzie rozwiązanie tej nierówności?
17 kwi 21:21
krystek: (x+3)2(x−3)(x+3)>0 i teraz rozwiąż !
17 kwi 21:23
asdf: czemu mianownik też się przerzuca na górę

?
17 kwi 21:24
Shimmer: zapisz to w takiej postaci (x2 + 6x + 9)(x2−9)>0
stad masz miejsca zerowe x1=3 x2=−3 x3=−3 podwojne, zaznaczasz te punkty na osi ox i prowadzisz
wezyk od gory przy czym odbije sie on od osi ox w punkcie x3 bo jest to podwojne miejsce
zerowe
17 kwi 21:26
krystek: mnożysz przez (x2−9)2 lub zastępujesz równoważnym iloczynem. Pamiętaj o Dziedzinie1
17 kwi 21:27
krystek: −3 jest potrójnym , lub wcześniej można było skrócić i będzie pojedyńczym
17 kwi 21:29
Mila: asdf znak ilorazu 2 liczb jest taki sam jak znak iloczynu tych liczb.
17 kwi 21:31
asdf: D = R \ {−3;3}
Odrazu mi się kojarzy z postacią kanoniczną
(x + 3)
2 > 0
W = (−3;0)
x ∉ D więc odp to x = R

czy jak to będzie? To już jest poziom rozszerzony czy ja jestem tak
pusty, że nie moge takiej podstawy zrobić?
17 kwi 21:38
krystek: A skąd to otrzymałes?
17 kwi 21:40
Shimmer: no tak −3 to potrojne miejsce czyli sie nie odbije
17 kwi 21:40
asdf: te zadanie czy rozwiązanie? Zadanie sam sobie wymyśliłem, rozwiązanie sam zrobiłem
17 kwi 21:41
krystek: Gdyby było (x+3)2>0 to x∊R/{−3}
17 kwi 21:41
Maslanek: (x+3)(x−3)>0
do −3 i od 3
17 kwi 21:42
asdf: maslanek:
nie rozumiem

krystek, gdyby było:
(x + 3)
2 ≥ 0
odp: nieskończenie wiele
17 kwi 21:43
Maslanek: Tak.
Liczba podniesiona do kwadratu ≥ 0
17 kwi 21:44
krystek: Tak!
21:38 masz złą nierówność!
17 kwi 21:45
asdf: maslanek, czemu według Ciebie odp: (−
∞;−3) v (3;
∞)

Dam sobie spokój już dzisiaj

Druga połowa się zacznie i zmykam.
17 kwi 21:46
asdf: złą nierówność czy złe rozwiązanie (2138)?
17 kwi 21:47
krystek: Ponieważ z wyjściowej nierówności otrzymasz (x+3)(x−3)>0
17 kwi 21:47
krystek: Prześpij się i jeszcze raz rozpisz !
17 kwi 21:48
asdf: chyba tak zrobię bo nie czaje najprostszych rzeczy

To podstawa nie ?
17 kwi 21:50
krystek: Nie znam dokładnie programu!
17 kwi 21:51
asdf: 6 godzin robienia starczy

do jutra
17 kwi 21:52