Dany jest fragment tabeli, nieskończonego ciągu (a_n), dla n > 0
Ani_18: Dany jest fragment tabeli, nieskończonego ciągu (an), dla n > 0
n 1 2 3 4 5 6
an 3 5 7 9 11 13
a) Znajdż wzór ciągu
b) Jest to ciąg arytmetyczny czy geometryczny? Odpowiedź uzasadnij, korzystając z
definicji
c) Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych wyrazów ciągu (an)
bardzo proszę o pomoc
19 kwi 14:08
Mr. Apo: Pierwszy wyraz ciągu to 3
1)zauważasz, że jest to ciąg arytmetyczny o różnicy 2
z tego wnioskujesz, że
a
n+1=a
1 + (n−1)*r
a
n = 3 + (n−1)*2 ⇒a
n = 3 +2n − 2 ⇒ a
n=2n+1
2) Uzasadniasz, że różnica kolejnych dwóch wyrazów ciągu jest zawsze ta sama liczba, więc
jest to ciąg arytmetyczny
3) to nie powinno zrobić ci problemów

Gdy już masz pierwsze dwa punkty starczy tylko
troszeczkę pomyśleć.
19 kwi 14:18
Mickej : a) an=2n+1
b)ciąg arytmetyczny
2n+2+1−2n+1=2 czyli ciąg o równicy 3 można jeszcze by tu różnice sum zrobić
c) a1=11 an=99 r=2
19 kwi 14:19
19 kwi 14:47