Zadanie z deltoidem :)
Paziuu: Zadanie z deltoidem

Punkty:
A=(3,1), B=(3,5), C=(−1,5), D=(−5,−3)
są kolejnymi wierzchołkami czworokąta.
a) Uzasadnij, że czworokąt ABCD jest deltoidem.
b) Oblicz pole P i obwód L deltoidu ABCD.
c) Oblicz długość promienia r okręgu wpisanego w ten deltoid.
a jak to zadanko ogarnąć ? Z góry dzięki za przykładowe rozwiązania
17 kwi 21:19
krystek: Dwa kolejne boki maja tę sama długość!
17 kwi 21:21
Paziuu: ale jak mam sie za to zabrać ? jak to zapisać w ogóle ?
17 kwi 21:24
Mila: Narysuj w układzie współrzędnych i oblicz długości boków tego czworokąta.
podaj wyniki, to sprawdzę czy dobrze.
17 kwi 21:34
Mila: AB=4
BC=4
AD i CD z twierdzenia Pitagorasa.
17 kwi 21:37
Paziuu: a jak to uzasadnić chociaż ?
17 kwi 22:03
Mila: Zrob to, o co prosiłam, co chcesz uzasadniać. Nic nie policzyłeś.Uzasadnia się na podstawie
faktów.
17 kwi 22:16
17 kwi 22:31